Логотип

Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

11.01.2024 10:21

ОБЕРЕЖНО!!! ГРИП ПТИЦІ!

659fa564038f1__unnamed-1.jpg

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ПТАШИНИМ ГРИПОМ

Пташиний грип – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. У результаті захворювання птахи гинуть. Збудником захворювання є вірус (H5N1), який є споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід. Джерело інфекції – дика птиця. Основний шлях передачі збудника – повітряно-крапельний. Хвороба може також поширюватися з інфікованими кормами, питною водою, яйцями, пір’ям.  Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці.

Клінічні ознаки захворювання:

  • Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт та раптова смерть.
  • У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
  • У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.

 Під час спалаху пташиного грипу серед птахів існує можливий ризик і для людей, які мають безпосередні чи близькі контакти з інфікованими птахами або з поверхнями, зараженими секреціями чи іншими виділеннями інфікованих птахів. Починаючи з 1997 року було зареєстровано більше як 100 підтверджених випадків зараження людей вірусами пташиного грипу

Симптоми пташиного грипу у людей – можуть варіюватися від типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і м’язах) до інфекцій очей, пневмонії. Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом потрібно: - уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів; - після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці продезінфікувати; - вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо; - яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою; - не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  • утримувати різних види птахів окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.);
  • яйця і м’ясо птиці перед вживанням в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці

Про випадки масового захворювання чи загибелі птиці терміново сповіщайте Покровське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області за телефоном: (06239) 2-15-50 або за адресою: 85300, Донецька обл., м. Покровськ, вул. Котляревського, 22.