Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

17.02.2024 11:15

Виступ Володимира Зеленського на відкритті міжнародної виставки «Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України»

65d31df8df9a8__11.png

«Саме від нас залежить, яким буде життя, згадки про історію, виставки та історичні книги в час наших онуків та навіть їхніх онуків. Чи це буде життя в повазі та спокої? Або це буде Європа, яка знов стікатиме кровʼю через хворі амбіції якоїсь злої душі? Ми повинні привчити Росію поважати інших. Ми маємо змусити її шукати шлях до миру. І це можливо.

Памʼятаймо: в історію входять не ті, кому було легко і хто змирився, а ті, кому було складно, але вони вистояли. Ми пройшли разом – українці та шведи – шлях у понад тисячу років. Ми зберегли власну культуру та свій спосіб життя. Ми навчилися цінувати мир. І ми пройдемо теперішні випробування. Гідно пройдемо – у сміливості та у співпраці. Нікому не віддамо права писати нашу історію».

Виступ Володимира Зеленського на відкритті міжнародної виставки «Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України», яка засвідчує тисячолітню історію українського державотворення та багатовимірні українсько-шведські зв’язки в різні історичні періоди.