Логотип

Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

20.11.2020 09:24

ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПЕНСІЙНОГО ЗБОРУ ПРИ ПРИДБАННІ ЖИТЛА ВПЕРШЕ

5fb78b73b6235533008924.jpg

Відповідно до п. 9 ст. 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» громадяни, що придбавають житло вперше або перебувають у черзі на отримання житла, звільняються від сплати пенсійного збору. Разом з тим, тривалий час офіційного джерела інформації, яке б підтверджувало, що житло придбане вперше, не існувало. Ситуацію виправлено Постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 866, якою внесені зміни до Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі нерухомого майна не сплачується, якщо особа придбаває житло вперше, що має підтверджуватись: 

- заявою фізичної особи про те, що вона не має та не набувала права власності на житло (в тому числі не приватизувала, не успадковувала, не отримувала у дар, не купувала, зокрема як частку в спільному майні подружжя);

- відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (з урахуванням відомостей з невід'ємної архівної складової частини цього Реєстру про набуття, зміну і припинення речових прав на нерухоме майно, про внесені зміни до відповідних записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) про відсутність зареєстрованих за такою особою прав власності на житло;

- довідкою з усіх місць проживання (після 1992 року) про невикористання житлових чеків для приватизації або використання їх для приватизації частки майна державних підприємств і земельного фонду.

Особи, які перебувають у черзі на одержання житла, підтверджують даний факт документом, виданим органом, до компетенції якого належить ведення обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

 Тільки за наявності вищевказаних документів нотаріуси мають право посвідчити договір купівлі-продажу нерухомого майна без документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна. В іншому випадку документальне підтвердження сплати збору є обов’язковим.