Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

18.02.2021 06:58

Легалізація заробітної плати не втрачає актуальності

602e1052c240f624399984.jpg

Легалізація заробітної плати залишається найактуальнішим питанням сьогодення. Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

Чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують найманих робітників працювати на невелику зарплату, а часом зовсім не декларують оплату їхньої праці.

Від несплати внесків з тіньових доходів до державного бюджету, країна втрачає мільярди гривень, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення.

Кожному громадянину необхідно зрозуміти, що захистити себе він зможе тільки законним шляхом, і це можливо лише за умови оформлення трудових  відносин належним чином.

В результаті проведення Покровським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України Донецької області аналізу нарахування заробітної плати нижче мінімального розміру протягом 2020 року було виявлено 346 таких страхувальників, серед яких 71 - законодавчо не обгрунтували порушення в нарахуванні заробітної плати. По даним платникам було направлено матеріали до Головного управління Державної податкової служби України в Донецькій області та до Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці, також ці страхувальники розглядались на міжвідомчих робочих групах з  питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати. В результаті вжитих заходів 47 страхувальниками збільшено розмір нарахованої заробітної плати до рівня мінімальної заробітної плати.

Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижче від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.

Шановні громадяни! Не позбавляйте себе соціальних благ, забезпечте собі старість, не сприяйте порушенням трудового законодавства.

Шановні роботодавці! Не чекайте  проведення  перевірки, своєчасно оформляйте найнятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату. Пам’ятайте, ухилення від сплати податків в усіх проявах, у т.ч. шляхом використання нелегальної найманої праці тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність.