Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

12.08.2020 05:19

Про новації податкового законодавства на гарячій лінії в Покровсько – Добропільському управлінні

5f337c29a472e675237063.jpg

Днями у Покровсько – Добропільському управлінні ГУ ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації податкового законодавства, передбачені Законом України від 16 січня 2020 року №466». 

Особливо в період змін законодавства важливо вчасно і оперативно отримувати інформацію. На запитання платників відповідала заступника начальника управління – начальника Добропільського відділу податків і зборів з юридичних осіб Покровсько-Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області Наталя Зима. 

Пропонуємо ознайомитись з відповідями на  запитання, які надійшли під час спілкування.

1.    Які нововведення запроваджено Законом № 466 для юридичних осіб – платників єдиного податку третьої групи?

Зміни у Законі № 466, які стосуються, юридичних осіб – платників єдиного податку третьої групи:

- зменшено із 15-ти до 10-ти календарних днів строк, до закінчення якого платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 % може подати заяву про зміну ставки цього податку на 3 % зі сплатою ПДВ;

- обмежено поширення пільги у вигляді земельного податку на юридичних осіб – платників єдиного податку 3 групи, при наданні нерухомого майна в оренду;

- визначено, що анулювання реєстрації платника єдиного податку контролюючим органом можливе у разі наявності податкового боргу, який перевищує 1020 грн на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із послідовних кварталів. 

2.    Чи є зміни у періодичності подання звітності?

Законом № 466 внесено зміни до ст. 202 ПКУ, відповідно до яких встановлюється єдиний звітний період для усіх категорій платників ПДВ (у тому числі для платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, що передбачає реєстрацію платником ПДВ), який дорівнює календарному місяцю.

Квартальний звітний період для податкової звітності з ПДВ скасовується.

3. З якого періоду застосовувати підвищений критерій для визначення основних засобів?

Вартісний поріг для віднесення необоротних активів до основних засобів, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік) - становить 20 тис. грн. (п.п 14.1.138 ст. 14 ПКУ).

Цей критерій застосовується до основних засобів, що вводяться в експлуатацію з 23 травня 2020 року.

Основні засоби, введені в експлуатацію до 23 травня 2020 року, продовжують амортизуватись у податковому обліку, навіть якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20 тис. грн.

4. Чи застосовуються санкції за несвоєчасну сплату ПДВ в період дії карантину?

За порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України не застосовуються штрафні санкції, крім санкцій за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ.

Отже, на період дії карантинних заходів, платників ПДВ не звільнено від застосування до них фінансової відповідальності:

- за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ,

- несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з ПДВ.

При цьому протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, не будуть застосовуватись санкції за не реєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.