Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

12.08.2020 05:20

Основні новації в законодавстві щодо запровадження ПРРО

5f337c5bd5a2d798561550.jpg

В Добропільській ДПІ Покровсько-Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області проведено сеанс відеозв’язку на тему «Основні новації в законодавстві щодо запровадження ПРРО»

На запитання платників відповів старший державний інспектор Добропільської ДПІ Євгеній Безверхній.

Питання:  Які способи отримання фіскального чека покупцем за оплачені товари (послуги) через ПРРО??

Відповідь: Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX із змінами і доповненнями встановлено, що суб'єкти господарювання повинні в обов'язковому порядку видавати клієнту чек. Це стосується підприємців, які здійснюють розрахункові операції при продажу товарів (наданні послуг) у сфері: торгівлі, громадського харчування та послуг, проведенні операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

Чек встановленої форми і змісту видається на повну суму проведеної операції.

Чек може видаватися: в електронній формі, і / або паперовій формі в т.ч. з відтворенням на дисплеї, на якому встановлений ПРРО, QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування і ідентифікацію з розрахунковим документом по структурі даних, які в ньому міститься, і / або відправкою електронного розрахункового документа на наданий такою особою номер телефону або адресу електронної пошти.

Питання: Яка послідовність дій при реєстрації підприємством ПРРО?

Відповідь: Суб'єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку повинна знаходитися його господарська одиниця, де буде використовуватися ПРРО, про який повідомляється контролюючий орган.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі заяви, що подається в електронній формі через Електронний кабінет  або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій він може використовуватися підприємством.

Про сертифікати електронних підписів і / або печаток, які будуть використовуватися для ПРРО, суб'єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого Наказом Міністерства фінансів від 06.06.2017 № 557 зі змінами.