Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

27.08.2020 05:14

«Гаряча лінія» - безпечний спосіб спілкування з податківцями під час карантину

5f474168eaa6c625307734.jpg

Нещодавно фахівцями Добропільської ДПІ Покровсько-Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області вчергове, дистанційно надано інформаційну допомогу платникам податків. 

Цього разу старший державний інспектор Добропільської ДПІ Ступак Юлія відповіла на запитання платників податків стосовно спрощеної системи оподаткування. 

Пропонуємо переглянути добірку відповідей на запитання, шо надійшли під час проведення сеансу телефонного зв’язку  «гаряча лінія».

Як змінился граничні обсяги доходів для платників єдиного податку І-ІІІ групп?

 Законом України від 30 березня 2020 року №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)» внесено зміни до п. 291.4 статті 291 глави 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV «Спрощені податкові режими»  Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до яких збільшено граничні  обсяги доходів для фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку. Так, з 02.04.2020 року  збільшено граничні обсяги доходу платникам єдиного податку:
         - для
 першої групи - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати  1 млн грн замість 300 тис  грн;
         - для
 другої групи - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у т.ч. побутових платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними в трудових відносинах одночасно не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не повинен перевищувати  5 млн грн замість 1,5 млн грн;
       - для третьої групи - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не повинен перевищувати
 7 млн грн замість 5 млн гривень.

Звертаємо увагу, що платники єдиного податку, у разі збільшення граничних обсягів доходу, мають право за власним бажанням змінити групу платника єдиного податку, тільки з III кварталу 2020 року за умови дотримання вимог  глави 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV «Спрощені податкові режими»  Податкового кодексу України. Платник єдиного податку подає заяву відповідно до пп 298.1.1 п.298 статті 298 ПКУ, не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу тобто не пізніше 15 вересня 2020 року.
         
Які вимоги для отримання витягу платника єдиного податку?

Згідно п. 299.1 ст. 299 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

За бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку (п. 299.9 ст. 299 ПКУ).

Нагадуємо, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп, які виявили бажання отримати витяг з реєстру платників єдиного податку, повинні звернутися із запитом про отримання такого витягу до податкового органу за місцем своєї податкової адреси.

Форма запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308.

Строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Звертаємо увагу, що у зв’язку з оголошеним в Україні карантином з метою запобігання поширенню вірусу COVID-19 фахівці Добропільської ДПІ закликають платників податків користуватися електронними сервісами Державної податкової служби.

 Умови переходу на спрощену систему оподаткування?

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання повинен подати до контролюючого органу заяву.

За вибором платника податків заява подається в один з таких способів:

1) особисто платником податків або уповноваженою особою;

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації кваліфікованого електронного підпису підзвітних осіб;

4) державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця. Електронна копія заяви, виготовлена шляхом сканування, передається державним реєстратором до контролюючого органу одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця.

Суб'єкт господарювання, який є платником  інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання може здійснити один раз протягом звітного календарного року.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.