Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

12.02.2021 06:02

За результатами перевірок у сфері застосування РРО застосовано штрафів майже на 158 тис. гривень

60261a23896f6973608217.png

На сьогодні питання контролю за суб’єктами господарювання, які здійснюють розрахунки в готівковій та безготівковій формі з використанням реєстраторів розрахункових операцій, є надзвичайно актуальним. Тому Податкова Донеччини максимально ретельно підходить до цього питання. 

Наразі на території Донецької області здійснюють діяльність 3883 суб’єкти господарювання, які зареєстровані в податкових органах Донеччини та застосовують 6,9 тис. РРО.

За перший місяць 2021 року співробітниками підрозділу фактичних перевірок управління податкового аудиту області проведено 12 перевірок щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій, за результатами яких застосовано узгоджених фінансових санкцій на 158 тис. грн, до бюджету надійшло 124 тис. гривень.

У зв’язку із законодавчими змінами з початку 2021 року додатково зобов’язані застосовувати РРО 1333 фізичні особи (з них вже використовують РРО та програмні РРО близько 1100 осіб), у тому числі:

  •    397 осіб мають     основний вид діяльності, який відноситься     до реалізації технічно складних     побутових товарів, що підлягають     гарантійному ремонту (2 – перша група,     307 – друга група, 88 – третя група єдиного     податку);

  •    215 осіб мають     основний вид діяльності, який відноситься     до реалізації лікарських засобів та     виробів медичного призначення  (189 –     друга група, 26 – третя група єдиного     податку);

  •    610 осіб мають     основний вид діяльності, який відноситься     до надання медичних послуг (405 – друга     група, 205 – третя група єдиного податку);

  •    111 осіб мають     основний вид діяльності, який відноситься     до реалізації ювелірних виробів з     дорогоцінних металів, дорогоцінного     каміння (4 – друга група, 107 – третя     група єдиного податку).

А вже у наступному році реєстратори розрахункових операцій необхідно буде застосовувати всім 50,5 тис. фізичним особам-підприємцям – платникам  єдиного податку, з якими наразі триває проведення роз’яснювальної роботи.

Так, на адреси електронної пошти усім платникам єдиного податку були спрямовані інформаційні листи з роз’ясненням останніх законодавчих змін щодо застосування РРО. Проводиться і адресна робота - з початку року з підприємцями було проведено 17 онлайн-семінарів та здійснено 15 офлайн-зустрічей на 11 ринках та 4 торгових центрах Донеччини.   

Управлінням податкового аудиту ГУ ДПС у Донецькій області проводиться постійний моніторинг виторгів, проведених через РРО на території області. Так, за допомогою баз даних податкової служби встановлено, що протягом 2020 року цей показник у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс майже на 4 відсотки.

Найбільше зниження обсягів торгівельної виручки спостерігається у підприємства державного зв’язку (АТ «УКРПОШТА»), торгівців побутовою та комп’ютерною технікою, автовокзалів, кінотеатрів та туристичних агенцій, що й не дивно в умовах карантину. Найбільше зростання виторгів – у підприємств продуктової та бакалійної групи, аптечної групи та деяких АЗС. 


Податкова Донеччини нагадує корисні посилання на офіційні сторінки Державної податкової служби України: Telegram - t.me/tax_gov_ua, Facebook - fb.com/TaxUkraine, YouTube - youtube.com/TaxUkraine

Крім того, у нас теж є YouTube-канал https://www.youtube.com/channel/UCzcW1e1XnPo_Qc6oV6XP3YQ.

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot та підписуйтесь на офіційні канали податкової служби, щоб не пропустити важливе!