Логотип

Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

05.06.2025 11:01

Як не захворіти на сальмонельоз?

bffa7183-7d2f-4bdf-b6e0-5d857fa18531.png

Сьогодні різні кишкові інфекції аж ніяк не рідкість. Одним з найнебезпечніших інфекційних захворювань вважається сальмонельоз.  Сальмонельоз становить медичну та соціальну проблему. Захворювання швидко поширюється, протікає часто з тяжким перебігом, особливо у дітей раннього віку і в літніх людей, та може переходити в хронічну форму.

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, з ураженням органів травлення, розвитком інтоксикації та зневоднення організму. Крім ураження органів травлення збудник може зумовити розвиток сепсису (зараження крові).

Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у воді,  харчових продуктах, не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку.  

 Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, також свині, вівці, коні, домашня та водоплавна птиця (кури, качки, гуси), коти, собаки, щури, миші. Тварини можуть виділяти збудника з калом, сечею, молоком, слиною, носовим слизом, при цьому будучи бактеріоносіями (резервуаром) або клінічно хворими.

Також джерелом інфекції може бути хвора людина або носій (людина, яка раніше перехворіла). Носійство збудника у перехворілих може тривати багато місяців і навіть років.

До організму збудники потрапляють з інфікованою водою, харчовими продуктами (м'ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.

Інкубаційний період (час від попадання бактерій в організм до появи перших проявів хвороби) становить від 2 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури тіла до 38-39С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше  приєднується нудота, блювання та діарея.

З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендується дотримуватись основних правил:

  • мити руки після повернення з вулиці, перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо не має умов для миття рук, використовувати вологі серветки, антисептичні засоби для рук;
  •  ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;
  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
  • дотримуватись чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів та гризунів;
  • не купувати молочу, м’ясну продукцію та яйця в місцях стихійної торгівлі, адже вони не мають ветеринарного контролю;
  • звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
  • купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;
  • дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць. М'ясо та птицю необхідно добре проварювати або просмажувати невеликими шматками, яйця просмажувати з обох сторін або варити не менше 5 хвилин;
  • перед споживанням мити яйця теплою водою (до +45С), бажано з  содою;
  • яйця водоплавної птиці (качки, гуси тощо) вживати тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати,  салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти, тощо), зберігати в холодильнику при температурі не вище +4С, дотримуватись термінів зберігання;
  • використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду (кип’ячену або бутильовану);
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Захворювання легше попередити, ніж лікувати. У випадку виявлення  перших ознак захворювання не займатись самолікуванням, а терміново звертатися за медичною допомогою до сімейного лікаря!

Будьте уважними до свого здоров’я та здоров’я ваших близький. Виконуйте прості поради та будьте здорові!