05.06.2025 11:02
Літо – сезон гострих кишкових інфекцій. Як запобігти хворобі?

Через складні умови сьогодення, пов’язані з воєнними діями в Україні, ризики виникнення кишкових хвороб значно зросли. На це впливає вимушена міграція людей, відсутність належного водопостачання, перебої з електропостачанням, неможливість дотримуватись правил особистої гігієни в деяких регіонах країни.
Особливо збільшується кількість випадків на гострі кишкові інфекції в літній період через високу температуру довкілля та вживання різноманітних овочів та фруктів.
Гострі кишкові інфекції - це група інфекцій, які призводять до розладу травлення, викликають біль у животі, діарею, блювання та інтоксикацію (отруєння) організму. Збудник інфекції вражає слизову оболонку шлунка та кишечника людини.
Найбільш поширені види інфекції це: сальмонельоз, дизентерія, ентеровірусна інфекція, ротавірусна інфекція, ботулізм, холера, черевний тиф, паратифи, вірусний гепатит А.
Збудником хвороби э бактерії, віруси, найпростіші мікроорганізми, грибки. Так, в організм здорової людини вони потрапляють при вживанні зараженої їжі або води, через брудні руки та предмети побуту, а також через купання у забруднених водоймах.
Велике значення у розповсюдженні кишкових інфекцій мають бактеріоносії, тобто люди, в кишечнику яких живе і розмножується збудник хвороби. При цьому носії не мають ознак захворювання, в той же час вони здатні виділяти збудника у великій кількості та забруднювати предмети побуту, харчі та воду.
Інкубаційний період (прихований період від зараження до перших проявів) триває від 6 годин до 2-3 діб.
Захворювання на кишкові інфекції небезпечні тим, що вони можуть призвести до зневоднення організму, а в подальшому до серйозних ускладнень. Тому при перших симптомах потрібно негайно звернутися до лікаря. Не займайтеся самолікуванням – це небезпечно!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій – дотримуйтесь простих порад:
- пийте лише бутильовану або кип’ячену воду. Кип’ятіть воду не менше 5 хв.;
- дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом та за потреби обробляйте їх антисептиком;
- ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень перед вживанням;
- дотримуйтесь правил приготування їжі, термічної обробки продуктів (розливне молоко, сирі яйця тощо);
- мийте та тримайте в чистоті кухонні поверхні та прилади, що використовуються для приготування їжі;
- дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів; не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання;
- не вживайте продукти по закінченню терміну придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави чи інші рослини;
- купуйте продукти харчування лише у відведених для цього місцях;
- обирайте для купання у водоймах більш безпечні місця, які мають відповідний дозвіл;
- уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Тільки чітке дотримання простих, але дієвих гігієнічних правил, дасть вам можливість уникнути зараженню на гострі кишкові інфекції.
Бережіть себе та будьте здорові!
Поділитись
Дізнайтеся також
05/06/2025
Чим небезпечна холера?
05/06/2025
Як не захворіти на сальмонельоз?
Усі новини