Логотип

Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

05.06.2025 11:02

Літо – сезон гострих кишкових інфекцій. Як запобігти хворобі?

511dee04-5e06-479b-8622-88175d23dcad.png

Через складні умови сьогодення, пов’язані з воєнними діями в Україні, ризики виникнення кишкових хвороб значно зросли. На це впливає вимушена міграція людей, відсутність належного водопостачання, перебої з електропостачанням, неможливість дотримуватись правил особистої гігієни в деяких регіонах країни.  

Особливо збільшується кількість випадків на гострі кишкові інфекції в літній період через високу температуру довкілля та вживання різноманітних овочів та фруктів.

Гострі кишкові інфекції - це група інфекцій, які призводять до розладу травлення, викликають біль у животі, діарею, блювання та інтоксикацію (отруєння) організму. Збудник інфекції вражає слизову оболонку шлунка та кишечника людини.

Найбільш поширені види інфекції це: сальмонельоз, дизентерія, ентеровірусна інфекція, ротавірусна інфекція, ботулізм, холера, черевний тиф, паратифи, вірусний гепатит А.

Збудником хвороби э бактерії, віруси, найпростіші мікроорганізми, грибки. Так, в організм здорової людини вони потрапляють при вживанні  зараженої їжі або води, через брудні руки та предмети побуту, а також через купання у забруднених водоймах.

Велике значення у розповсюдженні кишкових інфекцій мають бактеріоносії, тобто люди, в кишечнику яких живе і розмножується збудник хвороби. При цьому носії не мають  ознак захворювання, в той же час  вони здатні виділяти збудника у великій кількості та забруднювати предмети побуту, харчі та воду.

Інкубаційний період (прихований період від зараження до перших проявів) триває від 6 годин до 2-3 діб.

Захворювання на кишкові інфекції небезпечні тим, що вони можуть призвести до зневоднення організму, а в подальшому до серйозних ускладнень. Тому при перших симптомах потрібно негайно звернутися до лікаря.  Не займайтеся самолікуванням – це небезпечно!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій – дотримуйтесь  простих порад:

  • пийте лише бутильовану або кип’ячену воду. Кип’ятіть воду не менше 5 хв.;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом та за потреби обробляйте їх антисептиком;
  • ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень перед вживанням;
  • дотримуйтесь правил приготування їжі, термічної обробки продуктів (розливне молоко, сирі яйця тощо);
  • мийте та тримайте в чистоті кухонні поверхні та прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів;  не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання;
  • не вживайте продукти по закінченню терміну придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави чи інші рослини;
  • купуйте продукти харчування лише у відведених для цього місцях;
  • обирайте для купання у водоймах більш безпечні місця, які мають відповідний дозвіл;
  • уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Тільки чітке дотримання простих, але дієвих гігієнічних правил, дасть вам можливість уникнути зараженню на гострі кишкові інфекції.

         Бережіть себе та будьте здорові!