Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

12.08.2020 09:22

До уваги фізичних осіб-підприємців

5f33b50a3f9ec989412276.jpg

Відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» громадяни мають право на отримання пенсій та соціальних послуг за наявності необхідного страхового стажу, який обчислюється за даними персоніфікованого обліку застрахованих осіб згідно Державного реєстру. 

Згідно Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI, платники єдиного внеску  (фізичні особи-підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах) зобов’язані сплачувати ЄСВ щокварталу до 20 числа місяця, що настає за кварталом.

Базою нарахування ЄСВ є:

1) для фізичних осіб-підприємців (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах -  сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. 

2) для платників, які обрали спрощену систему оподаткування, - сума, що визначається такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ (15 розмірів мінімальної заробітної плати, а саме: 70845,00 грн.).     

При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць, який на сьогодні складає 1039,06 грн. (22% від розміру мінімальної  заробітної плати – 4723 грн.) 

Звертаємо увагу, що ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Якщо підприємець не сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, то періоди роботи, за які відсутня сплата, не зараховуються до страхового стажу.

Звільняються від сплати ЄСВ за себе підприємці-пенсіонери за віком і підприємці-інваліди.

Самостійно отримати докладну інформацію щодо нарахування страхового стажу, заборгованості з ЄСВ та страхових внесків, можна, звернувшись до відповідного органу ДПС або Покровського об'єднаного управління ПФУ Донецької області. Також є можливість скористатися зручними електронними сервісами: WEB – порталом Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) та Електронним кабінетом платника податків ДПС.

Державою гарантується громадянам право на соціальний захист, а саме: соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків, професійних захворювань, нарахування лікарняних, декретних, а також пенсійне забезпечення та інші виплати.

Будьте обізнаними, свідомими та відповідальними. 

Захистіть своє майбутнє і майбутнє ваших близьких!