Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

13.08.2020 06:30

20-ОПП: Що нового у правилах подання - на «гарячій лінії» в Олександрівській ДПІ

5f34de3d9c850374023240.jpg

Днями у Олександрівській ДПІ Покровсько-Добропільського управління Головного управління ДПС у Донецькій області було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо основних змін в повідомленні про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які проводиться діяльність за  формою 20-ОПП (далі - Повідомлення).

На питання платників податків відповідала старший державний інспектор Олександрівської ДПІ Гойдик Людмила.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із запитань, які надійшли від платників податків під час сеансу зв’язку «гаряча лінія»:

1. Що таке принцип укрупнення інформації? 

Під час надання Повідомлень застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об'єкт оподаткування (наприклад, якщо подається інформація про об'єкти оподаткування - офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об'єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин). Інформація про однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших  ніж пасажирські та вантажні перевезення, може бути подана в Повідомленні як узагальнена  з типом об’єкта оподаткування «автомобільні транспортні засоби» та зазначенням кількості таких транспортних засобів у графі «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування».

Не можна укрупнювати інформацію про об’єкти оподаткування, які мають державний реєстраційний номер. Інформація щодо таких об’єктів оподаткування зазначається по кожному об’єкту окремо у графі 12 (кадастровий номер земельної ділянки, реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна, номер кузова і шасі транспортного засобу, бортовий реєстраційний номер, реєстраційний знак тощо).

2. Як подати Повідомлення за формою 20-ОПП, якщо об’єкти, зареєстровані в державному органі не мають реєстраційного номеру?

Якщо при реєстрації у відповідному державному органі об’єкту не присвоєно реєстраційний номер, Повідомлення подається в паперовому вигляді і до нього додається копія документа, що підтверджує реєстрацію. Графа 12 при цьому не заповнюється.

3. Що робити, якщо в Довіднику об’єкта немає?

Якщо у  переліку ви не знайшли конкретно ваше майно, проте воно є об’єктом оподаткування (його наявність обумовлює сплату податків і зборів), Повідомлення все одно потрібно подавати.

У такому разі  із Довідника необхідно обрати той тип об’єкта оподаткування, який за своїм функціональним призначенням найбільш відповідає поняттю, визначеному Податковим кодексом України. 

Оновлений Довідник типів об’єктів оподаткування розміщено на офіційному порталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki_reestri-perelik/dovidniki-/127294.html.