Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

21.09.2020 06:38

Перевірте самостійно свій страховий стаж На Вебпорталі Пенсійного фонду України

5f684a68b3cbc574326427.png

Пенсійний фонд України надає можливість кожному дистанційно через Вебпортал Пенсійного фонду України перевірити чи своєчасно і чи в повному обсязі роботодавець сплачує за нього внески (з моменту впровадження персоніфікованого обліку, тобто з 2000 року), адже період сплати цих внесків і їх  розмір безпосередньо впливають на величину майбутньої пенсії.

Страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Для реєстрації у якості користувача Вебпорталу (portal.pfu.gov.ua)  необхідно звернутись до органу Пенсійного фонду України для отримання реєстраційного коду або увійти за допомогою електронно-цифрового підпису (ЕЦП) або банківської карти (GOV ID).

Через несплату єдиного соціального внеску працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії, адже пенсія призначається з офіційно нарахованої суми заробітної плати за умови сплати роботодавцем внесків. Якщо роботодавець не сплачує внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати «в конвертах» і  нарощування заборгованості зі сплати єдиного внеску ), то періоди, за які не сплачені внески, не будуть зараховані при обчисленні страхового стажу найманого працівника, а заробіток не буде враховано для розрахунку розміру пенсії.

Також на Вебпорталі для користувачів, які увійшли за допомогою ЕЦП та GOV ID запроваджено сервіс надання електронних документів з QR-кодом: довідки про доходи пенсіонера для призначення субсидій, довідки про доходи пенсіонера (загальний розмір призначеної пенсії), індивідуальні відомості про застраховану особу, витяг з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Вебпортал надає можливість заощадити особистий час, оскільки в такий спосіб можна отримувати послуги, які раніше вимагали особистого звернення.