Логотип

Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

30.11.2020 12:18

Про хитрощі недобросовісних працедавців. Перевір, чи не потрапив ти у трудову пастку!

5fc4e35e63305799258593.png

Цивільно-правовий договір.

Зазвичай цивільно-правові  договори застосовуються для виконання разової роботи, яка спрямована на одержання конкретних результатів праці. У разі  досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється.

Втім деякі працедавці використовують цивільно-правовий договір (ЦПД) як інструмент для економії на лікарняних та відпустках. Співробітники стабільно працюють на посаді, пере підписуючи договір по кілька разів, але вони не враховують, що за ЦПД не виникають офіційні трудові відносини, які регулюються трудовим законодавством.

Ліки від хитрощів: Укладайте трудовий договір, який надає соціальні гарантії (ст..10, 40, 45 КзПП України).

Випробувальний термін та стажування.

Стажування – це навчання, і кожен працедавець може встановити свої власні умови для його проходження. Законодавством не передбачені терміни стажування, ані обов’язок платити за нього.

Інша справа, коли вас взяли на випробувальний термін. Від стажування він відрізняється тим, що не Вас вчать, а Ви показуєте роботодавцю власні вміння.

Якщо вас взяли на випробувальний термін, вимагайте укладення трудового договору, в якому фіксуються всі умови роботи. Наявність трудового договору – це ваш козир. Не маючи цього документа на руках, можете зіткнутися з проблемами після закінчення випробувального терміну.

Роботодавець зобов’язаний оформити  договір не пізніше трьох робочих днів з дня фактичного допущення працівника до роботи – неважливо, знаходиться людина на випробувальному терміні або вже пройшла його.

Важливо пам’ятати терміни проходження випробування. На сьогодні, згідно з Кодексом законів про працю, тривалість випробувального строку не може перевищувати три місяці. А для керівних посад – шість місяців.

Однак, існують певні групи людей, для яких не випробування не встановлюється:

 - особи, що не досягли 18 років;

- молоді робітники після закінчення професійних навчально-виховних або вищих закладів;

- звільнені у запас з військової служби;

- інваліди;

- вагітні жінки.

Ліки від хитрощів: Оформлюйте трудові відносини офіційно, відповідно до КЗПП. Запам’ятайте! Якщо роботодавець говорить вам: «За випробувальний термін ми заплатимо меншу зарплату» – це незаконно.

Прийняття на роботу працівника під видом стажування, без проведення відповідної оплати, є порушенням законодавства про працю.