Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

22.02.2021 13:28

Які документи потрібні для оформлення пенсії за віком

6033b1bc30608822997163.jpg

Заяву про призначення пенсії за віком застрахована особа може подавати не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, затвердженого Постановою Правління ПФУ від 25.11.2005 р. № 22-1, (надалі – Порядок) звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

Для оформлення пенсії за віком необхідно зібрати наступні документи:

— заява-бланк такої заяви надається працівниками Пенсійного фонду України та заповнюється заявником по паспорту безпосередньо в момент подачі документів;

— заява на виплату пенсії через банківські установи – майбутній пенсіонер сам визначає яким чином він бажає отримувати пенсію. Це може бути будь-яка банківська установа чи поштове відділення. Заявник надає заяву про відкриття рахунку в банку або зазначає що бажає отримувати пенсію на пошті.

— довідку податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера;

— трудову книжку або документи про стаж, причому за період роботи з 01.01.2004 р. відділ персоніфікованого обліку органа, що призначає пенсію, видає довідку з бази даних;

        — документи про надання особливого статусу особі, наприклад, «чорнобильське» посвідчення;

— документи про місце проживання (реєстрації) особи;

— кольорова фотокартка 4х6 (2 шт.) – необхідна для оформлення пенсійного посвідчення.

Крім перерахованого, «пенсійний пакет» містить паспорт, в деяких випадках документ про освіту (якщо, приміром, заявник навчався на денній формі), свідоцтво про народження дитини, свідоцтв про укладення шлюбу (за зміни прізвища).