Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

25.09.2023 08:23

Доплата до мінімального страхового внеску — спосіб набуття повного страхового стажу

6511197a2190e__Д2_Інфографіка-(4).jpg

#добровільна_участь

🔰Згідно з чинним законодавством для нарахування розміру пенсії до страхового стажу включаються періоди, за які щомісяця сплачувалися внески в сумі не менше мінімального страхового внеску.

ℹ️У разі якщо сплачена сума страхового внеску була менша за мінімальну, стаж відповідно зменшився, і для розрахунку пенсії його може не вистачати. Неповна сплата страхового внеску можлива у випадках, якщо людина працювала неповний робочий день, або була прийнята на роботу не з першого дня календарного місяця, або звільнена не останнім днем місяця тощо.

Оскільки страховий стаж обчислюється в місяцях, то при виявленні факту наявності неповних місяців страхового стажу законодавством передбачена можливість здійснення особою доплати до мінімального страхового внеску для зарахування їх як повних.

⚖️Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» від 15.02.2022 № 2040-IX доплата розраховується виходячи з мінімальної заробітної плати на дату здійснення доплати. На сьогодні мінімальний страховий внесок складає 1474 грн — це 22 % від суми мінімальної заробітної плати — 6700 грн.

💻Перевірити наявність неповних місяців стажу можна онлайн — на вебпорталі Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua, сформувавши довідку ОК-5, або особисто в органі Пенсійного фонду.

📌Як замовити довідки про страховий стаж, заробітну плату (форми ОК-5 та ОК-7), дивіться за посиланням ➡️http://surl.li/lddfq.

👉Більше новин та актуальної інформації — на фейсбук-сторінці https://www.facebook.com/dn.pfy, телеграм-каналі https://t.me/PensFond_dn та ютуб-каналі https://www.youtube.com/@gu_pfu_dn/about Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.