Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

12.10.2023 13:16

Розраховуємо пенсію за віком

6527c7ac58ec8__Д2_Інфографіка-(8).jpg

Розмір пенсії в солідарній системі залежить від страхового стажу особи, заробітку (доходу), який вона отримувала протягом трудової діяльності та з якого було сплачено внески, а також від року звернення за призначенням пенсії.

📌 Статтею 27 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообовʼязкове державне пенсійне страхування» визначено формулу, за якою розраховується розмір пенсії за віком:

П = 3п х Кс,

де:

П — розмір пенсії (у гривнях);

3п — заробітна плата/дохід застрахованої особи, з якої обчислюється пенсія (у гривнях);

Кс — коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи.

✅ Заробітна плата враховується за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера для обчислення пенсії та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами також може враховуватися заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

🔹 Тривалість страхового стажу та величина заробітної плати враховуються через коефіцієнти страхового стажу та заробітку.

Обчислюємо коефіцієнт страхового стажу:

Kc = (См×Вс) / (100% × 12)

де:

Кс — коефіцієнт страхового стажу;

См — сума місяців страхового стажу;

Вс — величина оцінки одного року страхового стажу (у відсотках), що дорівнює 1 відсоток.

ℹ️ Порядок обчислення заробітної плати для призначення пенсії передбачено статтею 40 Закону України № 1058 👉https://bit.ly/3Pzh9j1.

📌 Людина може обрати найбільш вигідний варіант заробітку, з якого обчислюється пенсія.

Варіант 1

Для обчислення пенсії враховується заробітна плата за всі періоди страхового стажу з 01.07.2000 (за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообовʼязкового державного соціального страхування).

Варіант 2

Для обчислення пенсії враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців підряд по 30.06.2000 (за довідкою про заробітну плату) та за всі періоди страхового стажу з 01.07.2000 (за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообовʼязкового державного соціального страхування).

📌 Розрахувати розмір майбутньої пенсії і вік виходу на пенсію можна за допомогою сервісу «Пенсійний калькулятор» на вебпорталі е-послуг ПФУ https://portal.pfu.gov.ua ➡️ https://bit.ly/469go7j

❓Як розрахувати пенсію за віком, дивіться у відеороз'ясненні 👉 https://bit.ly/3tcmCEU.

👉 Більше новин та актуальної інформації — на фейсбук-сторінці ➡️ https://www.facebook.com/dn.pfy, телеграм-каналі ➡️ https://t.me/PensFond_dn та ютуб-каналі ➡️ https://www.youtube.com/@gu_pfu_dn/about Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.