Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

01.03.2022 08:51

Як не втратити зв'язок під час воєнних дій?

621dc62bc4256__397404w540zc0.jpg

В Україні запустять "національний роумінг" Тобто, якщо вежі вашого мобільного оператора не працюватимуть, можна вручну підключитися до вишки іншого оператора. Як це зробити:

1. Вимкнути автовибір мережі Android: Налаштування – Мобільна мережа (або Підключення) – Оператор iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі

2. Вибрати доступну мережу: Vodafone/Київстар/Lifecell

3. У разі невдачі – спробувати ще раз або вибрати іншу мережу

Насамперед національний роумінг запрацює у таких галузях: Харківська, Херсонська, Сумська, Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Луганська, Кіровоградська, Миколаївська Пізніше – у Чернігівській, Житомирській, Черкаській та Вінницькій областях.


Перше, що варто визначити, – коло ваших обов’язкових контактів у екстреній ситуації. Діти, батьки, друзі, з якими ви плануєте спільну евакуацію тощо.

Друге питання – вже зараз подбати про альтернативні засоби зв’язку.

Найпростіше, якщо у вас вдома та вдома у ваших близьких є звичайні стаціонарні телефони. Обміняйтесь номерами, дізнайтесь номери стаціонарних телефонів на роботі у ваших родичів, у дитячих садочках і школах, куди ходять ваші діти. Фіксований телефонний зв’язок в екстрених ситуаціях набагато надійніший, ніж мобільний. Те саме стосується дротового інтернету. Але саме фіксований зв’язок використовують державні установи, лікарні, заклади освіти тощо. В екстреній ситуації це цілком може стати хорошим альтернативним засобом комунікації. Наприклад, звідти можна подзвонити, якщо мати під рукою потрібний номер.

Якщо стаціонарного телефону у вас немає і немає можливості його встановити, альтернативою залишається супутниковий зв’язок. Але саме такі телефони використовують у зовсім екстремальних умовах для надійного зв’язку. Наприклад, далеко у відкритому морі, де немає мобільної мережі. Більш бюджетне рішення – ультракороткохвильові рації. Така рація не використовує частоти, зайняті державними службами. Важливо розуміти, що рація – це не мобільний телефон, тому треба обговорити час сеансу зв’язку, на якій частоті ви виходите на зв’язок. Мінус рацій в тому, що вони мають дуже невеликий радіус дії – від 1 до 15 кілометрів. Загалом в екстремальній ситуації у випадку повної відсутності зв’язку – мобільного, фіксованого, супутникового абощо – експерти та надзвичайні служби України радять:

Завчасно придбати невеличкий радіоприймач для ультракоротких та FMхвиль, а також елементи живлення для нього. Такий гаджет дозволить отримувати важливі повідомлення від уряду чи місцевої влади, якщо вам доведеться покинути дім або у вас не буде інших засобів зв’язку. Якщо ви почули тривожну сирену та маєте перебої з мобільним зв’язком, увімкніть радіо або телебачення місцевого рівня. Там можуть транслювати важливі оголошення. Наприклад, щодо евакуації. На випадок, якщо в кризовій ситуації ні у вас, ні у ваших близьких не буде жодних технічних засобів зв’язку, потрібно вже зараз дуже чітко домовитись про місце та час зустрічі. Якщо ви плануєте евакуацію в якесь конкретне місце – визначте точку та час збору і домовтесь, що будете чекати там, наприклад, протягом 24 годин, а потім вирушите далі до пункту призначення. Маленьким дітям варто покласти в кишеню або вшити в одяг записку. Там треба зазначити повне ім’я дитини, її батьків чи інших контактних осіб, адресу та телефони. Також дізнайтесь, де саме адміністрація садочка чи школи буде переховувати дітей у випадку загрози, щоб легко їх знайти. Дітей шкільного віку варто попередити, як діяти в разі, якщо не буде зв’язку. Наприклад, що вони повинні залишатися з вчителем у безпечному місці і чекати на вас.