Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

21.10.2021 15:01

Без бюджетів розвитку. Які ще загрози громадам несе урядовий законопроєкт

617156fda65db__close-up-shot-of-hand-using-calculator-business-co-6js799n-scaled-1.jpg

Кабінет Міністрів України планує ліквідувати бюджети розвитку громад і дозволити місцевим держадміністраціям зупиняти рішення про місцеві бюджети.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подав до Верховної Ради законопроєкт, який дозволяє Міністерству фінансів і місцевим державним адміністраціям зупиняти виконання бюджетів територіальних громад, а також ліквідує бюджети розвитку. Відповідні норми містяться в законопроєкті №6062, опублікованому на сайті Верховної Ради України, це - низка правок до статей Бюджетного кодексу України.

В Асоціації міст України, проаналізувавши зміни до Бюджетного Кодексу, запропоновані цим проєктом закону, висловили низку зауважень і пропозицій.

Регіональний консультант з бюджетних питань АМУ Костянтин Гацько розповів, що передусім законопроєкт № 6062 передбачає ліквідацію бюджету розвитку (наскрізні зміни до Кодексу):

  • Бюджет розвитку – це складова спеціального фонду місцевого бюджету. Органи місцевого самоврядування з бюджету розвитку здійснюють видатки на соціально-економічний розвиток, виконання інвестиційних програм, будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери та житлово-комунального господарства тощо. Наслідками ліквідації бюджету розвитку будуть позбавлення громад окремих доходів (плати за розміщення тимчасово вільних коштів), скорочення капітальних видатків місцевих бюджетів, загрози додаткового навантаження на місцеве самоврядування в частині фінансування делегованих повноважень (зокрема, у сфері освіти, охорони здоров’я та соціального захисту), позбавлення права на обслуговування коштів місцевих бюджетів в банках, встановлення нерівних умов для учасників бюджетного процесу в частині фінансової автономії.

Крім того, за словами Костянтина Гацька, передбачається вилучення у місцевих бюджетів на користь держбюджету залишків освітньої субвенції (зміни до статті 103-2), що призведе до скасування дієвого фінансового інструменту з оптимізації мережі закладів освіти, позбавлення зекономленого громадами фінансового ресурсу та стане кроком до формування неефективної мережі закладів освіти.

Заплановані й інші зміни: зокрема, надання Мінфіну та місцевим держадміністраціям права ініціювати зупинку рішення про місцевий бюджет до закінчення судового розгляду справи. На думку аналітиків АМУ, це - пряме втручання держави у самостійність місцевого самоврядування (порушення ст.142, 145 Конституції України, ст.4, 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.7, 71 БКУ).

«Надання Мінфіну та місцевим держадміністраціям права ініціювати зупинку рішення про місцевий бюджет призведе до зупинки рішення про місцевий бюджет з незалежних від громад причин, блокування роботи виконавчих органів місцевої ради, неможливості жителями громад отримати гарантовані державою послуги», - зазначають в Асоціації міст України.

Також законопроєкт передбачає надання повноважень Кабміну визначати порядок погашення середньострокових позик органами місцевого самоврядування. Заборгованість місцевих бюджетів в обсязі 9 млрд гривень за середньостроковими позиками склалася у 2009–2014 роках і виникла через неправильне планування державними органами видатків з делегованих повноважень. На місцях були змушені для виправлення прорахунків Мінфіну запозичувати кошти для забезпечення бюджетної сфери (освіти, охорони здоров’я, соціального захисту тощо).

«Отже, погашення середньострокових позик за рахунок коштів місцевих бюджетів – це втрата громадами 9 млрд гривень, погіршення їхньої фінансової основи та розбалансування місцевих бюджетів», - підкреслив Костянтин Гацько.

Негативну оцінку в АМУ надали й таким змінам, як: зарахування до держбюджету доходів від викупу земельних ділянок комунальної власності та ускладнення процедур проведення внутрішнього аудиту.

«Асоціація міст України сподівається, що «небезпечні» для громад зміни, які містить законопроєкт №6062, будуть вилучені» - резюмували в Донецькому РВ АМУ.

617156d228678.jpg