Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

20.03.2024 09:58

ПРО ЗАБОРОНУ СТИМУЛЮВАННЯ ПРОДАЖУ та СПОНСОРСТВА тютюнових виробів, е-сигарет та рідин до них.

65fa9741283a0__image-21-e1689504353540.png

Основні принципи та напрями державної політики щодо попередження куріння тютюнових виробів, зниження рівня їх вживання серед населення, регламентовані Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» від 22.09.2005 № 2899-IV, редакція від 11.01.2024 (далі - Закон).

Реклама і стимулювання продажу -  це будь-який вид передачі комерційної інформації, рекомендації або дії, метою, результатом або ймовірним результатом яких прямо чи опосередковано є стимулювання продажу;

Спонсорство - будь-який вид внеску в будь-яку подію, захід або окрему особу, метою, результатом або ймовірним результатом якого прямо чи опосередковано є стимулювання продажу або вживання виробу.

Відповідно до статей 16, 161, 162 Закону ЗАБОРОНЕНА РЕКЛАМА, СТИМУЛЮВАННЯ ПРОДАЖУ та СПОНСОРСТВО: тютюнових виробів; пристроїв для нагрівання тютюну; е-сигарет, заправних контейнерів та рідин до них.
До ТАКИХ ДІЙ відноситься:  розміщення інформації про виробників у місцях реалізації та поза їх межами; розміщення інформації в мережі Інтернет, крім "інформації фізичних осіб в соцмережах та крім веб-сайтів виробників/імпортерів з попередньою ідентифікацією віку в порядку, встановленому Кабміном. Таке розміщення дозволено лише щодо пристроїв нагрівання тютюну, електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин до них".

ЗАБОРОНИ, що стосуються тютюнових виробів, пристроїв для нагрівання тютюну, е-сигарет, заправних контейнерів та рідин до них:

  • продаж у наборі з іншими товарами або послугами;
  • спонсорство телепередач, радіопередач, театрально-концертних, спортивних та інших заходів, програм або окремих осіб;
  • безоплатна роздача, обмін одних виробів на інші або на будь-які товари, роботи, послуги;
  • відшкодування на придбання або використання;
  • надання бонусів, премій, повернення коштів;
  • надання права на участь у будь-якій грі, лотереї, конкурсі, події, якщо умовою надання або участі в них є придбання або використання таких виробів;
  • розміщення інформації щодо виробів у місцях проведення розважальних заходів, на транспорті та обладнанні;
  • надсилання повідомлень, поширення відео- та ігрових матеріалів;
  • продаж та реклама нетютюнових виробів та послуг, які містять повідомлення або асоціюються з такими виробами або їх виробниками;
  • фінансова та інша підтримка заходів, діяльності, окремих осіб або груп, в тому числі політичних партій, спортсменів, навчальних закладів;
  • фінансування виробниками таких товарів, проведення інформаційних кампаній та заходів.

 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. За порушення вимог статей 1616-1 чи 16-2 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожен окремий захід з метою стимулювання продажу таких виробів, передбачена відповідальність  – штраф у розмірі 30 000 гривень; за повторне порушення протягом року –  штраф у розмірі 50 000 гривень.

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує суб’єктам господарювання про необхідність дотримання у своїй діяльності вимог антитютюнового законодавства України.