Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

13.12.2021 09:17

«Електронна черга перетину кордону» дозволить швидко проходити оформлення в пунктах пропуску

61b6f3b6ee38a__maxresdefault.jpg

Багатогодинні черги, в яких змушені були стояти вантажні перевізники, зникнуть з українського кордону – 9 грудня Уряд затвердив старт експериментального проєкту «Електронна черга перетину кордону». Це важливий крок до реформування умов перетину кордону та вантажних перевезень. 

Постанова унормовує запровадження е-черги, що дає можливість впроваджувати її там, де це необхідно.  Наразі відповідні проєекти є у Закарпатській, Львівській та Волинській областях. На відміну від побудови нових пунктів пропуску, е-черга не потребує залучення країни-сусіда, тому її можна втілити швидше. 

Після запуску проєкту процедура перетину кордону виглядативинлядати так: водій матиме можливість забронювати чергу на конкретний час заздалегідь і приїхати в цей час, або приїхати без бронювання і зареєструватися в живій черзі. У будь-якому разі водій проїжджає сервісну зону – зону зручного і комфортного очікування.

«Ідея роботи черги доволі проста: бронювання часу, коли можна перетнути кордон. Проект дозволить швидко проходити оформлення на кордоні, а транспортним засобам — не простоювати по декілька днів. Також будуть створені комфортні зони очікування. Запровадження «Електронної черги» покращить імідж нашої держави та інвестиційний клімат», — підкреслив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр наголосив, що Україна має значний транспортний потенціал, і українські пункти пропуску на кордоні не повинні ставати перепоною. За його словами, цьогоріч прийнято план модернізації пунктів пропуску, в межах якого відбудеться модернізація 20 та будівництво 12 нових пунктів пропуску. Загальний обсяг програми — майже 10 млрд грн на 3 роки.