Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

20.08.2020 08:16

Проекти міжнародної технічної допомоги допоможуть розробити стратегію трансформації вугільних міст Донецької області

5f3e31add9594170246737.jpg

13 серпня підписано багатосторонній Меморандум про співпрацю між Проєктом USAID «Економічна підтримка Східної України» (Проєкт USAID), Проєктом «Нова енергія – нові можливості для сталого розвитку Донбасу»: (реалізовується громадськими організаціямиЦентром екологічних ініціатив «Екодія»Луганським обласним правозахисним центром «Альтернатива» та Germanwatch), Проєктом «FORBIZ - Створення кращого бізнес-середовищата 7 містамищо входять до Платформи сталого розвитку вугільних міст Донецької областіВугледарДобропілляМирноградНовогродівкаПокровськСелидове та Торецьк.

Сторони об’єднають зусилля задля розроблення Стратегії трансформації вугільних міст Донеччини.  

Стратегія складатиметься із декількох документів : 1) концепції - засадничого документу, що визначить загальне бачення перетворення міст в економічній, соціальній та екологічній сферах, 2) стратегічного плану - вибір пріоритетних цілей та 3) плану дій – опис заходів та конкретних проєктних пропозицій, необхідних для реалізації Стратегії.

Меморандум передбачає тісну співпрацю з представниками бізнесу та місцевого самоврядування, громадськими організаціями, органами самоорганізації населення, викладачами та студентами вищих навчальних закладів, журналістами та іншими сторонами, зацікавленими в трансформації міст.

Тім Мадіган, заступник керівника Проєкту USAID:

«Меморандум є важливим кроком нашої співпраці з вугільними містами, який є початком  їх трансформації в економічно прогресивні, соціально стабільні та екологічні. Спільною стратегією трансформації ми допоможемо містам Платформи об'єднати зусилля та використовувати ефективніші ресурси для перетворення».

Мартін Шон-Чанішвілі, координатор Проєкту «Нова енергія – нові можливості для сталого розвитку Донбасу», який фінансується німецьким урядом:

«В Україні, це буде перша спільна стратегія вугільних міст щодо трансформації. По-перше, документ дасть усім суб’єктам процесу можливість конкретизувати співпрацю. По-друге, - дозволить показати, яка є ситуація на місцях, яка підтримка потрібно вугільним містам. По-третє, через стратегію міста матимуть змогу конкретизувати, яким буде їх власний внесок у процес трансформації, що вони не лише чекають на «ініціативу зверху». 

Маттіас Хальдар, керівник проєкту FORBIZ|EU4Business:

«Проєкт Forbiz повністю підтримує трансформацію вугільних міст Донецької областіа розвиток МСП є наріжним каменем успішного процесу трансформаціїТакі складні завдання потребують енергійного підходу та плідного співробітництва, тому ми повністю підтримуємо кооперацію з іншими партнерами та проєктами на цій платформіЕксперти Forbiz вмотивовані та з задоволенням поділяться своїм досвідомВід імені  Forbiz я бажаю всім нам успіхів.

Ірина Головко, заступниця голови Правління ініціативи «Екодія»:

«Ми віримо що стратегія, яка буде базуватися на сталому розвитку громад та на їхніх конкретних потребах, може стати сильним інструментом для забезпечення кращого екологічно безпечнішого та заможнішого майбутнього мешканців вугледобувних регіонів та України загалом. Успіху нам всім у цьому мабуть непростому, але такому важливому та цікавому шляху».

Нагадаємо, що Платформа сталого розвитку вугільних міст Донецької області створена у травні 2019 року. Представники шахтарських міст Донеччини, місцевої спільноти, Донецька торгово-промислова Палата підписали меморандум про співпрацю, аби разом протистояти економічним та соціальним викликам. Мова йде про пошук рішень для зменшення рівня залежності від вугільної промисловості, покращення соціальної та екологічної ситуацій в регіоні, трансформації іміджу.

***

#СхідМожливостей