Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

15.06.2020 07:22

Всесвітній день вітру: як на Донеччині перетворюють вітрову енергію на електричну і заробляють

5ee724290063b989479718.jpg

15 червня відзначається Всесвітній день вітру. У Донецькій області лише один із майже пів тисячі просьюмерів* встановив вітряну електростанцію, решта виробляють енергію з сонця. Електропостачальник YASNO здійснює нарахування та виплати власникам приватних електроустановок регіону за «зеленим» тарифом, встановленим державою.

Федір Лінник встановив одразу дві станції – сонячну – потужністю 20 кВт та вітряну на 4,2 кВт. Генерація не лише повністю покриває власні потреби родини, а й дозволяє заробляти на продажі залишку електроенергії.

«Втілити мрію стати повністю енергонезалежним мені вдалося два роки тому. Зараз ми витрачаємо власно вироблену енергію по максимуму, адже все в будинку живиться від електрики – опалення, нагрів води, електроплита, насоси. Тож взимку можемо щомісяця споживати до 3 тисяч кВт·год електроенергії. А вже навесні кількість виробленої енергії перевищує власне споживання, і ми продаємо залишок у мережу. Сонячна електростанція дуже швидко окуповується, вітряна – трохи повільніше, адже вона меншої потужності. Проте я жодного разу не пошкодував про встановлення обох станцій, бо вони доповнюють одна одну, це дуже зручно й екологічно», – ділиться Федір Лінник.

Загалом уже 458 домогосподарств Донеччини встановили домашні станції, що перетворюють енергію сонця й вітру на електричну. Найбільше їх – у Маріуполі (111), Мангуші (50), Слов’янську (49) та Нікольському (48). У травні YASNO придбав у власників таких станцій 1,5 млн кВт·год електроенергії, тож просьюмери заробили майже 6 млн грн. З початку року ця цифра складає вже понад 19 млн грн.

«Енергія сонця й вітру допомагає істотно скоротити витрати родини на електроенергію. Якщо колись власна генеруюча станція була доступна лише підприємствам, сьогодні все більше приватних домогосподарств мають можливість встановити таку у себе вдома. YASNO розвиває цей енергоефективний напрямок і пропонує клієнтам установку «під ключ» домашніх сонячних електростанцій. Замовити таку можна, не виходячи з дому, на сайті YASNO», – розповів директор YASNO в Донецькій області Олександр Северін.

*Просьюмери (від англ. prosumerproducer – виробник + consumer - споживач) – домогосподарства, що самостійно виробляють електроенергію для своїх потреб, а надлишок продають у мережу.