Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

15.01.2021 06:32

Стосовно «пташиного грипу»

60013785a36fd280457542.jpeg

Сучасна ситуація в світі, в тому числі в Україні, стосовно «пташиного грипу» є нестабільною, і на фоні пандемії з коронавірусу COVID – 19 змушує кожну людину бути особливо обізнаною та відповідальною за збереження свого життя.

Пташиний грип як вірусна інфекція виникає серед диких, перш за все, водоплавних птахів.

Хвороба небезпечна тим, що призводить до високих економічних збитків пов'язаних зі знищенням хворих птахів та ліквідацією осередків захворювання. При широкому поширенні збудника інфекції серед птахів збільшується можливість захворювання людей. Інфікуватися можна при догляді за хворою або контакті з мертвою птицею. Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний.

Під загрозу потрапляють, як птахогосподарства з великою кількістю поголів’я, так і малі приватні домогосподарства.

Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено!

Інфекція серед свійської птиці може бути безсимптомною або викликати зменшення яйценесення та захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці.

Як не заразитися на пташиний грип?

1. Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.

2. Не слід без потреби доторкатися до птиці - не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.

3. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.

4. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту - використання захисних масок.

5. Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине при температурі 85 С° - за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.

6. Яйця не слід вживати в сирому вигляді - їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом.

7. Зробіть щеплення від звичайного грипу.

Увага! При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, негайно звертайтеся до  Мирноградської дільничної міської лікарні ветеринарної медицини   за адресою: м. Мирноград, вул. Центральна, 20 а, тел. 050-580-69-65.