Логотип

Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

16.01.2021 09:43

Держенергоефективності та Біоенергетична асоціація обговорили плани роботи для розвитку біоенергетики у 2021 році

6002b58e7c6e2382034774.png

Т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура, заступник Голови Юрій Шафаренко та голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха актуалізували вже напрацьовані ініціативи та визначили подальші кроки, які необхідно зробити у 2021 р. для розвитку біоенергетики.

В обговоренні також взяли участь представники Міненерго, менеджер Програми ЄБРР «Україна: Сталі інновації у ланцюжку створення вартості в біоенергетиці» Кирило Томляк, а також інвестори-виробники енергії з альтернативних видів палива.

«Біоенергетика є одним зі стратегічних напрямів для заміщення природного газу, зниження імпортозалежності та зміцнення економіки нашої держави. Зважаючи на значний потенціал та наявні ресурси, ми спільно з Міненерго та БАУ розробили цілий пакет законопроєктів для активізації української біоенергетики. Важливо консолідувати зусилля разом із усіма зацікавленими сторонами для їхнього швидшого прийняття», - наголосив т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура на початку наради.

У свою чергу, заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко високо оцінив партнерство Агентства та БАУ: «Спільними зусиллями ми визначаємо актуальні проблеми галузі та розробляємо шляхи для їх вирішення. Також асоціація відіграє значну роль у науково-технічному розвитку біоенергетики». 

Також Ю. Шафаренко окреслив, наскільки важливо прискорити розгляд та прийняття наступних законопроєктів:

  1.    Законопроєкт     щодо впровадження системи електронної     торгівлі твердим біопаливом.     

Це дасть змогу знизити та вирівняти ціни на біопаливо, підвищити його якість та забезпечити стабільне постачання сировини для твердопаливних котелень та біоТЕЦ.

  1.    Законопроєкт     щодо стимулювання вирощування     енергокультур     

Ціль - покращення умов та усунення існуючих бар’єрів  для вирощування енергорослин. 

  1.    Законопроєкт     щодо звільнення біопалива від податку     на СО₂        

Пропонується зниження податкового навантаження для об’єктів біоенергетики з метою покращення їхньої інвестиційної привабливості.

  1.    Законопроєкт     щодо розвитку ринку рідких біопалив     (реєстр. № 3356-д від 05.11.2020)

Передбачено введення обов’язкової частки рідких біопалив на транспорті та введення критеріїв сталості для біопалива.

  1.    Законопроєкт     щодо запровадження механізму торгівлі     біометаном та введення гарантій     походження біометану.     

Завдяки біометану можна замістити близько 8 млрд м3 у рік. 

Крім того, після прийняття законопроєкту Україна зможе експортувати біометан в ЄС. 

«Прийняття озвучених законодавчих ініціатив дозволить Україні замістити дорогий газ, імпорт якого у 2019 році склав 14 млрд м3 власним біопаливом, загальний потенціал якого складає понад 37 млрд м3 газу в рік», - повідомив Ю.Шафаренко.

Учасники наради також розглянули інші актуальні питання, які стримують розвиток біоенергетики, та обговорили шляхи їх вирішення. 

За підсумками онлайн-наради було досягнуто домовленостей щодо необхідних кроків та дій для усунення бар’єрів у розвитку біоенергетики, закріплені відповідним протокольним рішення із визначенням конкретних термінів їх виконання.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності