Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

12.05.2020 11:03

Співдружність із ФОП – які ризики та переваги у підприємства

default-for-import.jpg

Кожен власник на своєму підприємстві завжди бажає скоротити свої витрати на оплату праці. У такому разі інколи виникає ситуація, коли власники бажають організувати у себе замість найманих працівників співдружність з ФОПами. Проте співдружність з ФОПами - це зовсім інші відносини. Щоб не було помилок і щоб вас попередити про деякі ризики, давайте визначимо, хто є фізична особа - підприємець і хто є найманий працівник на підприємстві.

Фізособа - підприємець - це фізична особа, яка реалізує свою здатність до праці шляхом самостійної, на власний ризик, діяльності з метою отримання прибутку. Тобто бере ризики на себе.

Найманий працівник – це фізична особа, яка працює за трудовим договором або контрактом на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання.

Але зверніть увагу, що фізична особа здійснює діяльність, а найманий працівник – працює. Тобто це основні відмінності фізособи - підприємця від фізособи - найманого працівника. Тому коли ми з вами говоримо «суб’єкт господарювання» - підприємство, юридична особа бажає створити співдружність з ФОПами (тобто буде ФОП 1, ФОП 2, ФОП 3 та інші), то в цьому випадку це є відносини з окремими суб’єктами господарювання. Тобто кожен ФОП - це окремий суб’єкт господарювання. І тому відносини між юридичною та фізичною особою - підприємцем або ФОП і ФОП - це відносини між двома суб’єктами господарювання. Тому не може бути умов, які схожі на відносини з найманим працівником.

Давайте поглянемо, які умови створення цієї схеми. Ми говоримо "фізична особа", адже це фізична особа, але не найманий працівник. Тому в жоному разі не може бути: створення умов праці, охорони праці, заробітної плати, соціальних гарантій. Але що може бути? Давайте подивимось на схему співдружності ФОПів з точки зору вигоди. Вигода є, оскільки ФОП сам собі податковий агент. Він є на загальній або спрощеній системі оподаткування. Він самостійно сплачує податки, веде діяльність на свій ризик. Тобто спрацював з прибутком – добре. Спрацював зі збитками - це його питання.

А що стосується роботи з ним? Які ж є ризики? Економія в оподаткуванні є, коли не найнятий працівник з соціальними гарантіями і заробітною платою, а платимо за виконану роботу. Або сплачуємо як суб’єкт господарювання за надані послуги. І в цьому випадку немає ризику, тобто є ризик лише у відносинах з самим суб’єктом. Що стосується ризику роботи з ФОПами, то це:

1. Оформлення відносин. ФОП працює згідно з договором з суб’єктом господарювання. Предмет договору не повинен бути схожим на види робіт за професійними ознаками. Не потрібно використовувати у визначенні предмету схожість з професією. Тобто не «слюсарні роботи», а «установка крану». Тобто необхідно визначати предмет договору для безпосередньо підприємницької діяльності, а не для схожості з професією.

2. Організація праці. ФОП сам собі організовує працю. А що це означає? Це означає, що організація праці є самостійним забезпеченням підприємця. Тобто засоби праці - це його проблема. Де він їх буде брати, за які кошти купувати - це проблеми фізичної особи - підприємця. В жодному разі суб’єкт господарювання не повинен своїм елементом співдружності надавати основні засоби. Інколи буває ситуація, коли фізособа бере в оренду у суб’єкта господарювання основні засоби, а потім на цих основних засобах надає послуги цьому суб’єкту господарювання. Ось це є основний ризик.

3. Способи розрахунку. З фізособою - підприємцем необхідно розраховуватись згідно з актом виконаних робіт або наданих послуг. Або ж авансовано, але згідно з договором. В жодному разі не можна використовувати відомість, в якій буде зазначено всі суб’єкти господарювання фізособи-підприємці разом. Або це окрема відомість, або окремий ордер, або це взагалі безготівковий розрахунок. Ніяких соціальних гарантій у ФОП немає.

4. Джерело доходу. Будьте уважні, у підприємця не може існувати одного джерела доходу. Але ж ви скажете: «але таке буває». Буває, але не у випадку, коли це був у вас на підприємстві ваш робітник за ознакою "101" у формі №1ДФ, потім ви його оформили підприємцем, ви йому надаєте доходи за ознакою "157", у нього немає інших доходів. Тобто орендовані основні засоби у вас і джерело доходу лише одне.

Що стосується документів, то кожен підприємець повинен надавати вам документи: акт виконаних робіт або акт наданих послуг. Відповідальність вся є (за предмет договору, за умови виконання) на підприємці. Тобто згідно з договором повинно бути визначено, що є предметом договору, терміни виконання і сума. І після акта є розрахунок.

Що стосується періодичності, то періодичність може бути хоч кожного дня. Але це повинно бути дійсно підприємницькою діяльністю. Тобто різні джерела доходу, відсутність використання основних засобів, не потрібно орендувати приміщення у цього суб’єкта господарювання. Коли є оренда приміщення цього суб’єкта господарювання, оренда основних засобів, і ще це є єдиним джерелом доходу та постійною діяльністю, то виникає питання: чи не є це трудовим договором?

Фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування чи платник єдиного податку - сама собі податковий агент. Тому "загальник" сплачує ПДФО, військовий та єдиний внески, а "єдинник" сплачує єдиний внесок та єдиний податок. Але якщо за договором з суб’єктом господарювання, тобто фізособою-підприємцем, він сам собі податковий агент. А під час перевірки податківці за визначеними нами ризиками зазначили, що це не договір з ФОП і це не співдружність, а прирівнює це до трудового договору, то підприємство суб’єкт господарювання стає податковим агентом і повинна за нього сплатити ПДФО, військовий збір і єдиний внесок. Дохід фізичної особи - підприємця і дохід фізособи - найманого працівника податківці розцінюють по-різному. Сума одна, але різні податкові агенти. Тому створюючи співдружність з ФОП, будьте дуже уважні до того, щоб це не було схоже на трудові відносини.

Важливо

1. ФОП – самостійний суб'єкт господарювання, що діє на свій розсуд та ризик.

2. ФОП – самостійний платник податків.

3. ФОП за умови порушення основ підприємництва може стати найманим працівником на підприємстві.