Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

12.05.2020 11:11

Трудова книжка – основний документ громадянина, що пiдтверджує його трудову дiяльнiсть

default-for-import.jpg

Вiдповiднiсть запису про найменування роботи (посади)

Класифiкатору професiй

У разi прийняття працiвника на роботу запис про найменування його роботи, професiї або посади, повинен провадитися для робiтникiв та службовцiв вiдповiдно до найменування професiй i посад, зазначених у Нацiональному класифiкаторi України ДК 003:2010 «Класифiкатор професiй», затвердженому наказом Держспоживстандарту України вiд 28.07.2010 р. № 327.

Зазначенi записи повиннi вiдповiдати записам штатного розпису, а також наказу про прийняття на роботу.

Недотримання такого порядку може призвести до виникнення проблем пiд час оформлення працiвниковi пiльгової пенсiї. Отже, працiвник має бути зацiкавлений у тому, щоб назва його посади (професiї) вiдповiдала законодавству.

Якщо було допущено помилку щодо невiдповiдностi назви посади (професiї) Класифiкатору професiй, роботодавець повинен ужити заходiв для її виправлення.

Виправлення провадиться через видавання вiдповiдного наказу по пiдприємству про внесення змiн до штатного розпису, в якому зазначається дата їхнього внесення, пiсля чого видається наказ про переведення працiвника з дня внесення змiн до штатного розпису з посиланням на цей наказ. Пiсля цього до трудової книжки працiвника вноситься запис про переведення його на iншу посаду.

Слiд зауважити, що змiна найменування посади вважатиметься змiною iстотних умов працi, про яку працiвник має бути повiдомлений не пiзнiше нiж за два мiсяцi.

Частиною 4 ст. 32 КЗпП передбачено: якщо колишнi iстотнi умови працi не може бути збережено, а працiвник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договiр припиняється за п. 6 ст. 36 КЗпП.

Поєднання професiйних назв, якщо зазначене не передбачене Класифiкатором професiй, не допускається.

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний видати працiвниковi на його вимогу довiдку про його роботу на такому пiдприємствi, в установi, органiзацiї iз зазначенням спецiальностi, квалiфiкацiї, посади, часу роботи i розмiру заробiтної плати (ст. 49 КЗпП).

Щодо видачi трудової книжки в разi звiльнення

Записи в трудовiй книжцi пiд час звiльнення з роботи мають провадитися в точнiй вiдповiдностi до формулювання чинного законодавства i з посиланням на вiдповiдну статтю, пункт закону.

Усi записи про роботу i нагороди, внесенi в трудову книжку за час роботи на цьому пiдприємствi, засвiдчуються пiдписом керiвника пiдприємства або спецiально уповноваженою ним особою та печаткою пiдприємства або печаткою вiддiлу кадрiв.

При цьому для осiб працездатного вiку слiд зазначити час, тривалiсть та мiсце проходження працiвником пiдвищення квалiфiкацiї за останнi два роки перед звiльненням.

Власник або уповноважений ним орган (роботодавець) повинен видати працiвниковi його трудову книжку в день звiльнення з унесеним до неї записом про звiльнення.

У разi затримки видачi трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працiвниковi сплачується середнiй заробiток за весь час вимушеного прогулу.

У такому разi днем звiльнення буде вважатися день видачi трудової книжки. Про новий день звiльнення видається наказ i вноситься запис до трудової книжки працiвника, а ранiше внесений запис про день звiльнення визнається недiйсним.

Якщо працiвник вiдсутнiй на роботi в день звiльнення, то власник або уповноважений ним орган у цей день надсилає йому поштове повiдомлення про потребу отримати трудову книжку.

Слiд зазначити, що пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тiльки за письмової згоди працiвника.
Трудовi книжки та їхнi дублiкати, що не були одержанi працiвниками пiд час звiльнення, зберiгаються впродовж двох рокiв у вiддiлi кадрiв пiдприємства окремо вiд iнших трудових книжок працiвникiв, якi перебувають на роботi.

Пiсля цього строку незатребуванi трудовi книжки (їхнi дублiкати) зберiгаються в архiвi пiдприємства впродовж 50 рокiв, а по закiнченнi цього строку їх можна знищити в установленому порядку.

Трудова книжка видається працiвниковi виключно в разi його звiльнення. Якщо працiвник не звертається за одержанням трудової книжки, доцiльно письмово повiдомити його про потребу отримати трудову книжку, яка зберiгається на пiдприємствi. З метою уникнення подальших можливих судових проблем та виплати компенсацiї – середнього заробiтку за весь час вимушеного прогулу за затримку видачi трудової книжки роботодавцю доцiльно все-таки її видати в день звiльнення.

Якщо працiвник помер (або якщо є судове рiшення про оголошення особи померлою), трудова книжка може бути видана його найближчим родичам пiд розписку або надiслана поштою на їхню вимогу. У трудовiй книжцi померлого працiвника в роздiлi «Вiдомостi про роботу» i дати запису у графi 3 записується: «Роботу припинено у зв’язку зi смертю», далi заповнюється графа 4 – зазначаються дата i номер наказу (розпорядження). Цей запис засвiдчується в установленому порядку.

Переглянути повний текст