Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

12.05.2020 11:16

Роз’яснення Мінсоцполітики України про заповнення трудової книжки фізичною особою - підприємцем

default-for-import.jpg

Мінсоцполітики у листі від 29.06.2016 р. №3475/0/10-16/06 нагадало, що відповідно до частини третьої статті 48 КЗпПтрудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п’ять днів. А отже працівнику, який приступає до роботи вперше, трудова книжка має бути заведена, в тому числі, фізичною особою — підприємцем.

Водночас згідно зп. 2.12 Інструкції №58, першу сторінку трудової книжки (на якій вказуються відомості про працівника) має підписати особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього поставити печатку підприємства (або печатку відділу кадрів), на якому вперше заповнюється трудова книжка.

На думку Мінсоцполітики, оскільки підприємець виступає роботодавцем, топершу сторінку трудової книжки заповнює він і ставить печатку у разі її наявності.

Якщо у підприємця не має печатки, тозгідно з листом Мінсоцполітикивід 03.12.2015 р. №492/06/186-15передбачено, що записи у трудовій книжці завіряються його підписом. Фахівці Міністерства також зазначили, що норми Інструкції слід застосовувати в частині, що не суперечать нормативно-правовим актам вищої юридичної сили.

Пунктом 2.21-1 Інструкції №58визначено, що трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму, та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо), зберігаються безпосередньо у працівників.

Щодо запису підприємцем в трудовій книжці про свою діяльність, Мінсоцполітики зазначило, що такий запис про період зайняття особою підприємницькою діяльністю не вноситься до трудової книжки.