Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

02.06.2021 12:10

Верховна Рада ухвалила в першому читанні євроінтеграційний законопроєкт щодо безпечної упаковки харчових продуктів

60b74c12660d3__ekologicheskaya-upakovka-1-623x370.jpg

1 червня 2021 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №4568 про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами. «За» проголосував 251 народний депутат. 

Документ розроблений з метою захисту здоров'я громадян та інтересів споживачів, а також комплексного врегулювання вимог до безпечності матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами – хімічних речовин, які мігрують з пакувальних матеріалів до харчових продуктів, відповідно до підходів ЄС.  

Відповідно до зобов’язань в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, українське законодавство потребує гармонізації із рядом актів ЄС, зокрема, стосовно заходів, які застосовуються щодо хімічних речовин, які мігрують з пакувальних матеріалів до харчових продуктів.

З метою приведення у відповідність із положеннями ряду актів ЄС проєктом Закону вносяться зміни до:

1) Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;

2) Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

3) Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Законопроєкт передбачає: 

  • застосування термінології, що міститься у відповідному законодавстві ЄС;

  • визначення повноважень органів виконавчої влади у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;

  • встановлення загальних вимог до матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;

  • особливості державної реєстрації процесів переробки пластику;

  • вимоги до маркування, декларування відповідності та вимоги до забезпечення простежуваності матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;

  • положення, щодо належної виробничої практики (GMP) при виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;

  • положення щодо державного контролю та відповідальності операторів ринку.

Ухвалення проєкту Закону в цілому сприятиме підвищенню рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів, забезпечить прозорі умови ведення господарської діяльності у сфері виробництва та обігу харчових продуктів, предметів і матеріалів, що контактують з ними.

195547517_4306150006076606_4363636578402783313_n.png