Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

01.07.2021 11:40

Проєкт «ДОСТУП» — реалізовані мрії мешканців сходу України

60dd804b59152__Безымянный.png

З квітня 2020 року в рамках  проєкту «Доступ» в 6 населених пунктах поблизу лінії розмежування впроваджується компонент «Залучення спільнот». На сьогодні він вже об’єднав більше 1500 мешканців Донеччини навколо їх власних мрій.

На початку шляху місцеві з пересторогою лише озвучували сподівання: майданчик для дитячого дозвілля, відкрита площадка для занять спортом, комфортне місце для загальних зборів громади… Ідей вистачало, бракувало досвіду. Це питання вирішили завдяки співпраці з командою People in Need.

Кожна ініціативна група пройшла навчання, а згодом не тільки написала власний проєкт, але й змогла захистити і втілити у життя. Минув рік, і за плечима громад — подоланий шлях до успіху та нові об’єкти соціальної інфраструктури.

Соціально-інформаційний центр у селі Новоселівка Друга

Центр створили на базі будинку волонтерів, який ще кілька місяців тому був покинутим помешканням. Тепер люди мають від місцевої влади дозвіл на використання приміщення, захистили грантовий проєкт, провели генеральне прибирання, розставили нові меблі та техніку.

Комп’ютер та оргтехніка дозволять мешканцям віддаленого селища вийти на відеозв’язок із рідними, сплатити за послуги онлайн, отримати якісну інформацію з різноманітних джерел.

«Для нас це ніби зв’язок із великою землею», — кажуть місцеві.

Пришкільний спортмайданчик у селищі Дружба

Давньою мрією жителів було місце сімейного розвитку та відпочинку.

Ініціативна група, спільно з дітьми та молоддю, ретельно продумувала кожну дрібничку та обирала тренажери. Відкрити майданчик вирішили на території школи: тут є кому приглянути за непосидючою дітворою та й спорудами.

«Молодь — це наше все. Хто буде про нас піклуватися, якщо вони поїдуть?», — ділиться думками Ілона — одна з ініціаторів ідеї.

Центр дозвілля у селі Георгіївка

Георгіївський сільський клуб наразі відвідує близько 100 дітей. Для них, за виключенням школи, це єдина локація, де можна з користю провести вільний час. Отже, при написанні грантового проєкту, батькам було легко визначитись із місцем розташування Центру.

До задачі завзяті дорослі поставились відповідально. Перед завезенням омріяних ігрових зон, батьки самотужки зробили ремонт у приміщенні. Від першого обговорення ідеї до відкриття об’єкту минуло 4 місяці. Вже з цієї весни малеча Георгіївки стрибає на батуті, бавиться у сухому басейні, а також грає в мінібаскетбол та настільні ігри.

Для команди @People in Need Ukraine важливим є той факт, що проєкти, реалізовані за підтримки @EU Civil Protection & Humanitarian Aid – ECHO, стали для учасників поштовхом до нових прагнень. Громади дозволили собі мріяти.

Наразі жителі Георгіївки, навчившись взаємодіяти з місцевим бізнесом, мають намір працювати над покращенням водопостачання та вуличного освітлення. В Дружбі, маючи досвід створення громадської організації, пишуть гранти для надання допомоги людям похилого віку та незахищеним верствам населення, а у Другій Новоселівці шукають фінансування для проведення ремонту в створеному Центрі.