Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

02.06.2023 16:21

«Захист Вітчизни – покликання кращих»

6479ed336e758__IMG_20230602_162008_590.jpg

Саме під таким гаслом провів свій брифінг начальник Покровського районного ТЦК та СП полковник Ігор Валяєв.

Вже другий рік тривають повномасштабні бойові дії майже на всій території нашої держави. Військова агресія рф поставила перед країною термінові задачі – зміцнення обороноздатності та залучення військовозобов’язаних громадян до лав Збройних Сил України. І наразі це питання не втрачає своєї актуальності, адже ворог не полишає своїх спроб максимально нашкодити нашій країні, зазначив полковник Ігор Валяєв.

Тому основною темою, яка розглядалася під час брифінгу, стала мобілізація населення в умовах воєнного стану.

«Військові частини комплектуються, в першу чергу, оперативним резервом, - зазначив начальник Покровського РТЦК та СП. – Це учасники АТО/ООС, резервісти, а також особи, які мають за плечима досвід несення служби – чи то контрактної, чи то строкової. Громадяни, які такого досвіду не мають, але добровільно бажають виконати свій обов’язок із захисту наших кордонів та визволення тимчасово окупованих територій, також можуть долучитися до лав ЗСУ».

Як зазначив полковник Ігор Валяєв, жоден мобілізований громадянин не направляється до зони активних бойових дій без відповідної підготовки за фахом – всі вони проходять вишкіл у навчальних центрах тих родів військ, у які були призвані. І головне – держава забезпечує усіх військовослужбовців не тільки зброєю, екіпіруванням, харчуванням та засобами особистого захисту, але й гідним грошовим забезпеченням. Не останню роль відіграє також соціальна політика щодо родин захисників та захисниць, адже сім’ї усіх військовослужбовців автоматично переходять під патронат держави із відповідною їх підтримкою.

«Чоловіки, які ще не вдягли однострій, не взяли до рук зброю і не стали на захист своїх родин, мають виконати свій конституційний обов’язок перед державою із збереження її суверенітету, цілісності та недоторканості, - підкреслив полковник Ігор Валяєв. – Поряд з тим, усі без виключення військовозобов’язані мають прибути до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання   для звірки облікових даних. Адже краще витратити деякий час та добровільно оновити відомості про себе, аніж потім з острахом чекати на візит представників ТЦК та СП, поліції або інших уповноважених органів, платити штрафи та взагалі ганьбитися перед членами родин, рідними та знайомими».

За словами начальника Покровського РТЦК та СП, є деякі категорії громадян, які не підлягають загальній мобілізації – це, зокрема, військовозобов’язані жінки та особи, зазначені у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію»: батьки, на утриманні яких троє та більше неповнолітніх дітей, батьки-одинаки та батьки, які виховують дитину з інвалідністю до 18 років; заброньовані працівники підприємств критичної інфраструктури; зайняті доглядом за особами, що потребують постійного піклування тощо. Зазначені громадяни мають звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для оформлення відповідної відстрочки від призову.

«Не потрібно боятися повістки, - на останок зазначив начальник Покровського районного ТЦК та СП полковник Ігор Валяєв. – Потрібно знати, що лише спільними зусиллями наших громадян, носіїв потужного духу козачої вольниці, ми зможемо вибороти нашу спільну Велику Перемогу!»