Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

24.08.2023 15:46

Верховна Рада України проголосувала за зміни до Закону щодо реалізації прав і свобод нацменшин

64ff0c3402dac__568356724.jpg

Верховна Рада України проголосувала за проєкт Закону №9610 «Про внесення змін до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України».

Про це повідомляє Верховна Рада України.

Відповідно до Конституції України держава повинна сприяти розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності національних меншин України. 

Мета Закону —  вдосконалення законодавчого регулювання реалізації прав і свобод національних меншин, відповідно до положень Європейської конвенції з прав людини 1950 року, Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин 1995 року, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин 1992 року, а також рекомендацій Венеційської Комісії.

Пропонується закріпити оновлене визначення терміну «національні меншини (спільноти)», що базується на основі інклюзивного підходу. Передбачаються державні гарантії безплатного забезпечення підручниками (також й електронними) здобувачів повної загальної середньої освіти, які належать до національних меншин.

Виконання Україною рекомендацій Венеційської Комісії, перш за все, створить умови для належної реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот). Водночас внесення відповідних змін до законодавства також дозволить державі виконати важливу рекомендацію Європейської Комісії в контексті набуття Україною статусу повноправного члена Європейського Союзу. Зміни також забезпечать можливість використання мов національних меншин (спільнот) у рекламі, під час здійснення публічних, культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходів, надання екстреної допомоги, надання допомоги та захисту жертвам домашнього насилля та догляду в будинку-інтернаті для громадян похилого віку тощо.

Документ визначається поняття «спеціалізовані книгарні, утворені для реалізації прав національних меншин (спільнот)», «супровід (конферанс)».

Також уточнюється порядок визначення населених пунктів, у яких традиційно проживають національні меншини, та критерії, на основі яких розроблятиметься методологія використання відповідних мов у цих населених пунктах.