Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

04.10.2023 15:51

7 жовтня – Всесвітній день дій за гідну працю

651d609a44665__1538721307_si12ygzdvs.jpg

Кожна людина заслуговує на гідне життя, яке не можливо забезпечити без достойної роботи і належної матеріальної винагороди за неї. Мільйони людей, які шукають роботу, мають нагальну потребу в тому, щоб уряд забезпечував їх соціальний захист та закріплення прав працівників у законодавстві.

Гідна праця – це найкращий спосіб боротьби з бідністю. Саме тому, 7 жовтня, в усьому світі відзначають як Всесвітній день дій за гідну працю.

У червні 2008 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння між українськими соціальними партнерами та Міжнародною організацією праці щодо Програми гідної праці.

Поняття гідної праці було розроблено Міжнародною Організацією Праці у 1999 році. І за визначенням «гідна праця – це високопродуктивна праця, яка гарантує гідний заробіток та соціальний захист чоловіків і жінок, в умовах свободи об’єднання, відсутності дискримінації, безпеки на робочих місцях та поваги до людської гідності».

Сьогодні, на жаль, існує проблема  роботи в неформальному секторі, без будь-яких гарантій, що потребує  підвищення соціального захисту і забезпечення гідних умов праці. Соціальний захист дає працівникам гарантії безпеки і дозволяє впевнено будувати своє майбутнє.

Саме тому робота Східного міжрегіонального управління державної служби України з питань праці направлена на  сприянні гідній праці, реалізації Національного плану спільних заходів щодо зниження рівня незадекларованої праці та виробничого травматизму на 2023 рік та проектів Держпраці щодо протидії торгівлі людьми з метою трудової експлуатації, психосоціальної підтримки на робочому місці та створення безбар’єрного виробничого середовища тощо.

У Всесвітній день дій за гідну працю важливий кожен захід: як масштабні акції, так і невеликі події, будь-то дискусія за круглим столом, масова демонстрація чи флешмоб. Подібні заходи дозволяють привернути увагу українців до проблем працівників та захисту їх трудових прав.

Відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час, можна  знайти на порталі pratsia.in.ua