Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

25.08.2020 06:10

Літнє сонце дозволило заробити власникам домашніх електростанцій Донеччини 8,5 млн грн

5f44ab6cbb0ba875003667.png

У липні просьюмери* області згенерували більше 2 млн кВт·год енергії і заробили за «зеленим» тарифом 8,5 млн грн. В цілому з початку 2020 року електропостачальник YASNO придбав у власників домашніх сонячних станцій Донеччини 8,6 млн кВт·год «чистої» енергії на суму 35,2 млн грн.

На Донеччині вже встановлено 504 приватні сонячні станції. Найбільше іх – у Маріуполі (120), Слов’янську (56) та Мангуші (53). Перетворюючи енергію сонця на електричну, частину виробленої електроенергії просьюмери використовують на власні потреби, а надлишок продають у мережуЗа це вони щомісяця отримають виплати за «зеленим» тарифом, що встановлюється державою. На Донеччині розрахунки з просьюмерами здійснює постачальник електроенергії та енергоефективних рішень YASNO.   

«Ми реалізуємо проєкти зі встановлення приватних електростанцій «під ключ» та при переході на сонячну енергію допомагаємо клієнтам на кожному етапі. Крім того, спільно з Ощадбанком ми зробили побутові СЕС ще більш доступними для жителів області. Завдяки кредитуванню просьюмер може майже повністю компенсувати вартість сонячного даху. Погашення кредиту відбуватиметься за рахунок продажу до мережі електроенергії за «зеленим» тарифом», – сказав директор YASNO в Донецькій області Олександр Северін.          

Для зручності клієнтів постачальник створив калькулятор прибутковості** сонячної станції. Він допомагає розрахувати, яка потужність установки буде оптимальною для домогосподарства, скільки можна заробити та як швидко окупиться домашня сонячна станція.

*Просьюмери (від англ. prosumerproducer – виробник + consumer – споживач) – домогосподарства, що самостійно виробляють електроенергію для своїх потреб, а надлишок продають у мережу.

** Розрахунок для сонячних станцій, введених в експлуатацію у 2020 році.