Мирноградська територіальна громада

Донецька область, Покровський район

07.02.2022 13:47

На Донеччині власники домашніх сонячних електростанцій удвічі збільшили річний прибуток

620106d1b4653__Інфографіка_результати-просьюмерів-2021_Донеччина.jpg

У Донецькій області 1347 приватних СЕС. За минулий рік просьюмери* регіону заробили 127,7 млн грн, що вдвічі більше, ніж у 2020-му. Постачальник YASNO (ТОВ «Донецькі енергетичні послуги») здійснює виплати власникам домашніх станцій області за «зеленим» тарифом, визначеним державою, і пропонує встановлення таких СЕС «під ключ».

В цілому за 2021 рік просьюмери регіону виробили 30,1 млн кВт·год «чистої» енергії. Частину використали для потреби власних осель, а надлишок продали в електромережу, за що й отримали прибуток.

Лише за минулий рік на Донеччині почали генерувати електроенергію 714 домогосподарств. Загалом найбільше станцій встановлено у Маріуполі (267), Лимані (189) та Мангуші (186).

«Домашня сонячна станція – це пасивний дохід протягом кількох десятиліть (строк експлуатації панелей – більше 25 років), інвестиція у власну енергонезалежність і крок для покращення довкілля. СЕС окупається в середньому за 4-5 років. А якщо скористатися для її встановлення кредитною програмою від Ощадбанку або Укргазбанку, то виплачувати відсотки можна за рахунок частини виплат за «зеленим» тарифом», – розповів директор YASNO в Донецькій області Олександр Северін.

За даними Держенергоефективності, в Україні на кінець 2021 року нараховується близько 45 тисяч домогосподарств, які встановили сонячні панелі. Загальна потужність таких СЕС – понад 1,2 ГВт, що майже вп’ятеро перевищує потужність однієї з найбільших промислових сонячних станцій Європи – Покровської СЕС у Дніпропетровській області.

*Просьюмери (від англ. prosumerproducer – виробник + consumer – споживач) – домогосподарства, що самостійно виробляють електроенергію для своїх потреб, а надлишок продають у мережу.